SA LLENGO DE SA PÀTRIA MALLORQUINA: S'HERÈNCIA DES RUM


HOLA AMIGOS, YA PODEIS IR A LA VERSION EN CASTELLANO DE MI BLOG CON ESTE LINK:


"SA LLENGO DE SA PÀTRIA MALLORQUINA: S'HERÈNCIA DES RUM" versa, entre altres aspectes, damunt s'origen de sa llengo mallorquina. Una cosa quedarà molt clara an es lector: sa llengo mallorquina no ès cap dialecte de sa llengo catalana.

El podeu adquirir a www.amazon.es (pitja es link)




martes, 8 de diciembre de 2009

1601. Història del Regne de Mallorca: "escrita ab nostra lengua mallorquina".

Durant s'Edat Moderna sa Pàtria Mallorquina passa des temor an es centralisme català de s’Edat Mitjana a sa realitat des centralisme castellà. Amb s’objectiu de recordar i ressaltar ses gestes des compatriotes mallorquins es Jurats de la Ciutat i el Regne encarreguen l’any 1593 an es polifacètic Joan Binimelis sa primera “Història del regne de Mallorca”. Es context en el qual es representants de sa Pàtria Mallorquina encarreguen s’obra coincideix amb sa presió de sa Monarquia damunt ets órgans de govern des Regne. Aquesta necessitat de realçar sa realitat mallorquina se troba present a tota s’obra. I així ho afirma es mateix cronista Binimelis: “entre altres obligacions que tenim los hòmens, una y no de las menors, és la que tenim a nostra pàtria”.

A més s’ha de dir que aquesta primera història de sa nostra pàtria mallorquina s’escriu originalment en mallorquí i llavors se tradueix an es castellà el 1601 tal com explica es mateix Binimelis, “està escrita y duplicada de ma mia, una en lengua castellana, y la altra, que es lo original, ab nostre lengua mallorquina”.

Si es polítics que patim avui en dia tenguessin es mateix amor que es cronista Binimelis per sa seva terra mallorquina no hauriem de sofrir tantes catalanades i punt.cat des nassos.


1 comentario:

Anónimo dijo...

Hola Mateu, som en Toni Cantarellas, tot i que firmaré com a anónim perquè no se com se fa de s'altre manera. Per primera, gràcies pes teu maravillós llibre. Estic acabant es que me va regalar en Piña i tot de seguit me pos amb es teu, que ja he espipellat.
2 coses: ja sabem que tenim diferències en quant a sa bandera (jo defens sa legitimitat de sa tribarrada), i no voldria fotrer-te sa portada des teu llibre, peró deixant a banda sa qüestió des guls, quan te vaig demanar per sa franja de la mar me vares venir a dir que el cel mateix vania a representar la mar. Si te fixes en es mateix escut que tu reprodueixes an es Blog "Escut de Palma dat p'en Jaume I el 1269", veuràs com -a més de ser tribarrat-, mostra clàrament la mar.
Pecata minuta dins d'un llibre magnific des qual ja m'han demanat opinió (lis he dit que s'han d'esperar i que, a més, poc puc aportar en qüestió de crítica).
Pensa en lo del 30 de Desembre, al final se va consensuar es texte de sa convocatoria fent cas a ses sugerències de 2 prèmis Llulls i a ses teves, entre d'altres.
Salut amic.